Ioga i estimulació precoç
19/01/2011 a les 21:55Avui hem tingut una agenda una mica apretada, hem començat el matí anant a la sessió de ioga per a nadons que ofereix la nostra amiga i llevadora Àngels Bonet en el seu centre 9mesos. L’Àngels ens va fer de llevadora durant l’embaràs de l’Oriol, i vam coincidir fent la preparació al part, ja que ella aleshores també estava embarassada del Pol. Ens va ajudar moltíssim durant el part de l’Oriol (es va presentar a l’hospital tot i que a ella li començaven les primeres contraccions!). Durant l’embaràs del Guillem vam començar a fer la preparació al part amb ella, i dic començar perquè com que el Guillem es va avançar només vam tenir temps de fer 2 sessions. Aprofito aquest espai per enviar-li una forta abraçada.
Doncs a la sessió d’avui l’Àngels de fet no ha pogut venir ja que estava engripada i enlloc seu ha vingut una doula, l’Ester, que ens ha parlat sobre els beneficis de portar a coll als nadons, i ens ha ensenyat diferents maneres de fer-ho (foulard, bandolera, motxilla ergonòmica…). L’Ester també porta una web www.crianzanatural.com, on hi ha articles molt interessants sobre la criança respectuosa i empàtica. Us aconsello que hi feu una ullada!
Després hem anat al CDIAP (Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç del Bages) a fer la sessió setmanal d’estimulació primerenca. Aclariment per als que no hi esteu posats:
Estimulació precoç és el conjunt d’intervencions dirigides a nens i nenes de 0 a 6 anys i les seves famílies, amb l’objectiu de donar resposta el més aviat possible a les necessitats que presenten els infants amb trastorns en el seu desenvolupament en les àrees motriu, sensorial i/o mental o que simplement tenen risc de patir-lo. Segons el CDIAP del Bages, l’objectiu és que aquests infants rebin, seguint un model bio-psico-social, tot allò que pugui potenciar la seva capacitat de desenvolupament i benestar.
Ja des de l’hospital ens van informar de l’existència d’aquest servei i, un cop a casa i recuperada la normalitat, vam anar a fer la primera entrevista al CDIAP del Bages. Allà ens van informar de tots els serveis que s’oferien i a partir d’aquí ens van designar la professional pertinent. És la Pilar, psicomotricista i fisioterapeuta, l’encarregada de portar les sessions amb el Guillem (gràcies Pilar per la teva escolta i atenció). Tot i la importància de l’estimulació, és important respectar el moment i la predisposició que mostra el Guillem, i cal també tenir en compte que la millor estimulació és la que surt de forma natural, compartint, jugant, estimant i comunicant-te amb el teu fill. Això la Pilar ho té molt en compte, per això fins ara les sessions no han estat gens estressants i hem respectat al màxim les necessitats que té un nadó com el Guillem. Trobo molt interessant realitzar aquestes sessions ja que ens aporten recursos a nosaltres, per tenir en compte en el dia a dia. Qüestions d’higiene postural, petits exercicis per anar realitzant i, sobretot, informació i suport. Per ara fem una sessió setmanal, però a mesura que el Guillem ho vagi necessitant farem més sessions. Per a nosaltres és engrescador saber que, tot i les limitacions genètiques, els factors ambientals cobren una gran importància ja que el cervell té una gran plasticitat. Són factors ambientals d’ordre psicològic i social la interacció de l’infant amb el seu entorn, els vincles afectius que estableix a partir de l’afecte que rep, la percepció de tot el que li rodeja. I aquestes condicions, que són necessitats bàsiques de l’ésser humà, són determinants en el desenvolupament emocional, funcions comunicatives, conductes adaptatives i en l’actitud davant l’aprenentatge.
És a dir, que podem fer moltes coses, li podem oferir afecte, estimulació,vincle, interacció…i tot això pot potenciar molt favorablement la seva capacitat de desenvolupament i benestar. Crec que l’objectiu és, a part de millorar el desenvolupament, que les persones amb SD aconsegueixin tenir una integració complerta, i aconsegueixin el grau més alt d’ autonomía i independència possible.
Bé, ara toca descansar que demà al matí tenim sessió amb el neuropediatra…
Guillem, enhorabona per aquest blog que t’han fet els teus pares, és molt bonic! Et seguirem d’aprop! Una abraçada!
El teu company i amic de ioga, i la seva mare
Guapissims!! moltes gràcies per aquesta abraçada que m’heu enviat!
ens veiem dilluns a la sessió de ioga. Us reenvio un altre petó.
Guillem pensa que has anat a néixer a una bona casa sobretot per l’energia que desprén la teva mare cada dia a ioga. Entre tots farem que les coses siguin el més normalitzades per tu ja que TOTS, d’una manera o altra, SOM ESPECIALS. Ànim i a continuar endavant. Ens viem dmecres a ioga amb l’Arnau. Un fort petó